Nieuws

Een groendak op uw woning is een gezonde keuze

Een groen dak is een zeer milieu vriendelijke oplossing. Planten dragen namelijk bij aan een goed klimaat. Een groendak verminderd Co2 uitstoot en zo ook extreme opwarming in steden. De meeste groene daken zijn geschikt voor woningen met een schuin of plat dak. Als zal een plat dak net even wat beter bijdragen omdat de planten zo stabieler van water kunnen worden voorzien. Bij een schuin dak loopt het water sneller het dak af en wordt het minder door de planten opgenomen. Bij regenval vormt een groendak een buffer voor al het water door het sponsachtige effect. Het riool raakt om deze manier minder vol. De reductie van regenwater kan tot 45% zijn met een veganistisch dak.

Soorten groene daken

Een groen dak wat veel gebruikt wordt is het sedum dak. Sedummatten bevatten vooral vetplantjes en mossoorten. U kunt zelf de planten voor het dak samenstellen. Belangrijk is dat het dak niet te zwaar moet zijn voor de draagkracht van het dak. Deze moet eerst worden gecontroleerd op stevigheid zoals lekkages. Groene daken kunnen vrij zwaar zijn en lopen soms wel op tot 500 vierkante meter aan gewicht als het om een goed gevuld dak gaat. Ook kruiden daken met grassen en kruidenplanten samen met sedum lenen zich goed voor groene daken. Voordeel is de grote hoeveelheid biodiversiteit die toeneemt zodat de natuur haar levenscyclus behoudt. Hierdoor wordt stik en fijn stof geabsorbeerd en omgezet in zuivere lucht.

Andere voordelen van een groen dak

Een groendak heeft nog overige voordelen zoals een verlaging van de temperatuur. In warme maanden kunnen door Co2 gassen temperaturen drastisch verhogen zodat de aarde sneller opwarmt. Groene daken houden dit proces tegen en vertragen het. De planten nemen water op wat weer verdampt. Dit zorgt voor verkoeling evenals het terugkaatsen van zonlicht. Een groendak zorgt ook voor een koelere woning op warme dagen.

Groene daken plaatsen op de woning

Dakpannen en oude bitumenlagen moeten eerst worden verwijderd alvorens u een groendak kunt laten plaatsen. Bitumen die tegenwoordig worden verkocht zijn in tegenstelling tot oude bitumen wortelbestendig en kunnen wel gebruikt worden als ondergrond voor een groendak. Ook speciaal ontworpen groendak pannen zijn geschikt voor sedum. Deze kunnen als raster voor sedumplanten dienen zodat ze op een schuin dak niet naar beneden gaan schuiven. Kijk goed naar de dakleeftijd en draagkracht. Pas na een goede inspectie is het verwantwoord een groendak te laten plaatsen. Kortom, een groendak is een mooie aanwinst met een bijdrage aan de natuur.