voordelige infraroodverwarmingen
Verwarming

Wat is een infraroodverwarming?

Ben je op zoek naar voordelige infraroodverwarmingen en wil je iets meer te weten komen over wat infraroodverwarming nu juist inhoudt? In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over infraroodverwarming.

voordelige infraroodverwarmingen

Duurzaam en voordelig

Dankzij infraroodverwarming kun je elke ruimte in je woning verwarmen, en dit op een energiezuinige en aangename manier. Afhankelijk van je wensen, kun je deze verwarming zelfs integreren in de muur, in de vloer of op het plafond. 

Wat doet infraroodverwarming?

Bij infraroodverwarming wordt de lucht niet opgewarmd, maar worden lichamen en voorwerpen in de kamer opgewarmd. Dit is het grootste verschil tussen infraroodverwarming en de traditionele verwarming. Je kunt het vergelijken met de warmte die je voelt van de zon. 

De voorwerpen en de lichamen in de ruimte nemen de warmte op en geven op hun beurt de warmte terug aan de omgeving. Dit zorgt ervoor dat er een minimum aan warmte verloren gaat. Ongeveer 95 tot 100% van de gebruikte energie wordt namelijk omgezet in warmte. Dat is dan ook de reden waarom infraroodverwarming veel meer energiezuinig is dan de traditionele verwarmingssystemen. Het type infraroodverwarming is afhankelijk van de geproduceerde golflengte. Ieder infraroodapparaat straalt een bepaald type warmtestralen uit via een straler of via andere elementen zoals nikkel of carbon. Deze bepalen de verdeling en de intensiteit van de warmte. Je kunt deze soort verwarming opdelen in drie grote groepen.

De korte, medium en lange golf

De eerste groep is de korte golf infraroodverwarming. Deze zorgen voor de meest intense warmte. Ze zorgen niet voor een optimale warmteverdeling voor de omgevingsruimte en het lichaam, dus worden ze eerder gebruikt als terrasverwarming. Ze moeten steeds op een veilige plek geplaatst worden, want je kunt makkelijk verbranden indien je er te dicht naast staat. Je kunt deze infraroodtoestellen herkennen aan hun oranjerode kleur. 

De tweede groep is de medium golf. Dit wordt ook wel de therapeutische verwarming genoemd. Ze stralen een donkerrood licht uit en worden gebruikt in badkamers en woonkamers. Deze soort verwarming is daarboven ook een iets veiliger alternatief om je terras op te warmen. De warmte blijft namelijk intens maar je hebt geen risico’s van de kortegolf. Deze verwarming wordt ook gebruikt in infraroodsauna’s.

De laatste groep is de lange golf infrarood, oftewel de infraroodpanelen. Ze zorgen voor lagere temperaturen en ze stralen geen licht uit. Het menselijk lichaam neemt deze stralen het best op, waardoor deze verwarming het meest gebruikt wordt voor huishoudelijke, plaatselijke verwarming of als hoofdverwarming. Lange golf wordt voornamelijk toegepast bij infraroodspiegels, infraroodheaters of infraroodpanelen.

Infraroodverwarming heeft verschillende voordelen. Deze voordelige infraroodverwarmingen vergen lage installatiekosten. Er moeten namelijk geen ketel noch buizen geplaatst worden. Daarnaast is deze verwarming geurloos en geluidloos, is er weinig onderhoud aan nodig en kun je het snel installeren. Ook is het veel gezonder dan de klassieke verwarmingssystemen. De lucht droogt niet uit en er komen geen schadelijke stoffen vrij. Ook het energieverbruik is zuinig en het geeft een aangenamer warmtegevoel.