Vloerverwarming kopen tegen de kou
Wanneer het koud is gaan massaal alle verwarmingen weer aan. Wanneer je geen koude vloer wil, is een vloerverwarming ideaal. Een vloerverwarming zit in de vloer verwerkt en geeft warmte af waardoor de vloer wordt verwarmd en je nooit meer koude voeten hebt. Een vloerverwarming kopen kan in twee verschillende vormen. Namelijk een elektrische vloerverwarming of een watergedragen vloerverwarming. Elektrische vloerverwarmingen zijn vooral geschikt voor in huizen met al bestaande vloeren. Een groot voordeel van vloerverwarmingen is, is dat ze in de vloer zijn verwerkt en je ze dus niet ziet. Je hebt dus geen last van een apparaat in de kamer, wat je bij een normale radiator wel hebt.
Elektrische vloerverwarming
Een elektrische vloerverwarming kopen gebeurt voornamelijk in situaties waarbij al bestaande vloeren moeten worden verwarmd. Er zijn verschillende vormen elektrische vloerverwarmingen. Zo heb je de elektrische vloerverwarmingsmat. Dit is een mat van ongeveer 4 millimeter dik. In deze mat zitten dunne kabels van zo’n 2 tot 3 millimeter verwerkt in een zigzagpatroon. De matten worden vooral gebruikt onder een tegelvloer. Ze liggen vrijwel direct onder het oppervlak en worden verwerkt in tegellijm of egaline. Ook zijn er elektrische dekvloerkabels. Dit zijn kabels van ongeveer 5 tot 8 millimeter dik. De kabel moet zelf in een patroon worden gelegd. De afstand hierbij bepaald het vermogen per vierkante meter vloeroppervlak. Daarnaast is er nog vloerverwarmingsfolie. Dit is een flinterdunne folie die vooral bij houten, parket en laminaatvloeren wordt gebruikt. De folie dient als bijverwarming naast een hoofdverwarming. Ook kan de folie goed worden gebruikt onder tapijt.
Watergedragen vloerverwarming kopen
Een watergedragen vloerverwarming werkt op heet water. Er worden verwarmingsbuizen in de vloer verwerkt waar heet water doorheen stroomt. Dit hete water straalt warmte uit waardoor de vloer erboven wordt verwarmt. Een vloerverwarming kopen die werkt door middel van heet water is het beste wanneer de vloer nog niet gemaakt is. Een watergedragen vloerverwarming wordt dan ook vooral in nieuwbouwhuizen geplaatst. De buizen worden aangesloten op een stadsverwarming, CV-installatie of een waterpomp. Vanuit deze bron gaat het water naar de verdeler. Deze verdeler laat het hete water door verwarmingsbuizen stromen. Deze verwarmingsbuizen liggen in een spiraalvorm onder het vloeroppervlak. De buizen met het hete en afgekoelde water liggen naast elkaar zodat de vloer niet kan afkoelen door het afgekoelde water.
De geschiedenis van de vloerverwarming
In de tijd van de Romeinen werd er al gebruik gemaakt van vloerverwarmingen. Deze vloerverwarmingen vond je vooral in publieke gebouwen, zoals thermen en badplaatsen. Later werden deze verwarmingen ook gevonden in private woningen. De vloerverwarmingen werkten op het feit dat hete lucht opstijgt. Onder de vloer bevond zich een holle ruimte waarin rook zat. Die rook kwam af van een centrale vuurplaats. De rook wat de holle ruimte in werd geleid steeg naar het plafond en gaf daar warmte af waardoor de vloer in de ruimte erboven werd verwarmd. De rook werd vervolgens naar buiten afgevoerd door 4 schoorstenen die zich in de hoeken bevonden. Ook in Korea bestond er zo’n zelfde soort vloerverwarming. Het enige verschil met de Romeinse vloerverwarming is dat de rook in de Koreaanse vloerverwarming afkwam van de vuurplaats in de keuken. Zo’n vloerverwarming kopen gaat helaas niet meer.