splaanplaten
Klussen

Waarvoor worden sp(L)aanplaten gebruikt?

Splaanplaten zijn geliefd om z’n vele toepassingsmogelijkheden

Maar, wat is nu eigenlijk spaanplaat? Het is een mengsel die kan bestaan uit schaafsel, houtspanen en/of zaagsel. Het bestaat eigenlijk uit restproducten die worden samengeperst en bij elkaar gehouden met behulp van natuurlijke of synthetische hars. Deze mix wordt tot elk gewenste model plank geperst die maar wenselijk is. Het was en is nog steeds een van de meest populaire manieren om planken te maken vanwege de aanzienlijke lage prijs, ten opzichte van normaal hout: zoals, grenen of eiken.

Van een simpele plank aan de muur tot een complete keuken

Splaanplaten hebben sinds de jaren 50 nooit meer aan populariteit verloren. Ze worden nog steeds in grote hoeveelheden geproduceerd voor zowel keukenkast framen als gefineerde werkbladen. Ondanks dat mensen kiezen voor duurder, massief hout voor hun keukens, staat geperst hout nog steeds op de eerste plaats voor de budget merken. En er is waarschijnlijk geen woning die wel een nette gefineerde plank aan de muur heeft gemonteerd om zijn boeken, planten, poppen of andere hobbyspulletjes op weg te zetten.

Als er iets wat makkelijk op maat te maken is, dan is het wel deze vorm van geperste planken. Doordat de plank in verschillende afwerkingen beschikbaar is, is het ook populair als werkblad. Niet alleen verkrijgbaar in allerlei patronen en kleuren van de regenboog, maar ook in verschillende extreem realistische natuurlijke houtfineer soorten. De onberispelijke, duurzame, stevige afwerking maakt de plank perfect als een werkblad voor elk keuken interieur of als een zwevende plank voor aan de muur.

splaanplaten

Bouw je eigen kast

Heb je wel eens een kast als bouwpakket bij een bekende meubelketen gekocht? Dan zul je vast wel weten waar de planken van zijn gemaakt. Fabrikanten zijn niet voor niets overgegaan op deze succesvolle formule om een goede kwalitatieve planken te maken, die eigenlijk uit restproducten bestaan. Maar, niet alleen de fabrikanten weten er raad mee, ook de thuisklussers onder ons hebben het allang ontdekt.

Veel gebruiken ze om kaders te timmeren om in- en aanbouwkasten te maken, de platen zijn makkelijk om zowel horizontaal als verticaal gebruikt te worden. Voor iedere doe-het-zelver is het een perfect goedkoop alternatief om stevige meubels, tafels of bijvoorbeeld hoofdeinden te maken. Vervang vloerdelen en neem daarvoor grote platen van dit bouwmateriaal. Het materiaal is prijstechnisch gezien een fantastische optie, omdat het goedkoop, sterk en makkelijk te behandelen is.