Nieuws

Wijnstokken en druivenstruiken

Zoete druiven uit eigen tuin? Geen probleem: ook in koelere gebieden kun je flinke oogsten behalen als je de juiste soorten plant. De tafeldruif en de druivenstruik die in Europa worden verkocht, hebben hermafrodiete bloemen en zijn zelfvruchtbaar. Je hoeft dus maar één plant te kopen om in de herfst verse druiven te kunnen oogsten. De bestuiving gebeurt meestal door de wind.

Locatie en bodem

Wijn- en tafeldruiven hebben absoluut een warme en volle zon nodig, zodat ze goed kunnen rijpen. In koelere streken is een gunstig microklimaat van belang, bijvoorbeeld een beschermde locatie voor een huismuur die op het zuiden is gericht. Een druivenstruik stelt geen hoge eisen aan de bodem. Er zijn goede wijnbouwlocaties in Nederland die op zowel kalkrijke mergelgronden als op zure zandsteenverweerde gronden. Vanwege de late rijpingsperiode zijn diepe en niet te vochtige minerale bodems voordelig omdat ze in het voorjaar sneller opwarmen.

Planten en verzorgen

Als u een druivenstruik wilt planten , is half april de ideale tijd, je kan ze online bestellen en thuis laten leveren. Het plantgat wordt op verdichte grond ongeveer 50 centimeter diep gegraven worden in losse ondergrond. Vooral jonge wijnstokken moeten regelmatig worden bewaterd. Bij oudere exemplaren is het voldoende om de gieter alleen te gebruiken als de droogte aanhoudt.

Een winterbescherming valt aan te raden.

Op locaties waar kans op late vorst bestaat, dient u geen vroegbloeiende soorten te planten, anders is de kans op uitval van de oogst zeer groot. De oogst van de vroege rassen begint vaak in augustus, bij sommige rassen moet je geduld hebben tot eind september of oktober. Het juiste moment is te herkennen aan de voor de variëteit typerende bessenkleur en de geleidelijk houtachtige steel. Als de eerste smaaktest al duidt op zoetheid, duurt het nog minstens een week voordat het suikergehalte en het aroma optimaal zijn.

End Of Article